piepie

January 6th, 2011 10:18 by mama annelies

We hebben uit de bib het boekje Wessel wil geen luier gehaald. Sinds dinsdag geen pamper meer aan als ze wakker is en thuis. Maar er ligt meer pipi op de grond of op de stoel dan in het potje… Blijven volhouden zeker?
Ondertussen hebben we geleerd dat als ze zich boos maakt, ze bijna onmiddelijk plast. Dus vanaf nu: wanneer boos, ipv in de hoek op de pot.

niet achtersteken

June 14th, 2010 12:20 by papa david

dat is zowat het motto van Lucia. voor alles wil ze hetzelfde als ons of als broer.
deze morgen, halve fles melk uit, en floep uit de zetel. waarom?
dekentje gaan halen om op haar schoot te leggen, want broer lag naast haar in de zetel met een dekentje op zich.
en zo kunnen we tientallen voorbeelden opnoemen.

verhoog

June 1st, 2010 08:33 by papa david

blog weer hackvrij – dus kunnen we weer posten.
Lucia stapt sinds de week voor de trouw van meter Isabel, net op tijd dus.
gisteren ging ze op stap met het verhoogje uit de badkamer. plots deponeerde ze het bij de speelwerkbank, waar schelpjes verzameld zitten. normaal kan ze die enkel bereiken via de zetel (waar ze zelf inkruipt), maar nu dus ook met het verhoogje, geheel naar haar zin.
deze avond nog iets nieuws geleerd: vaatwas helpen uitladen en stappen naar de kast waarnaar papa wijst met het stuk vaaat en het erin achterlaten. hoe jammer dat de machine al na enkele minuten leeg was.
en nog eentje: als het bord niet meer zo vlot naar binnengaat: dessert in stukjes snijden en de “als dan” methode volhouden, nl. schep, stukje dessert, schep, stukje dessert, enz. Pavlov???

woef oe oe

January 21st, 2010 09:22 by mama annelies

wat doet de hond, Lucia? dan zeggen we voor: woef, dan zegt ze achter: oe. En dan houdt ze het nog een paar minuten vol om geregeld eens oe oe oe te zeggen, met getuite lippen.
geleerd naar aanleiding van een hondje op wielen met een trekkoord gekregen voor kerstmis van peter tegen dat ze alleen kan lopen. maar dat zit er nog niet onmiddellijk aan te komen. zodra we één hand loslaten begint ze te aarzelen, en stuur je haar naar een doel (papa of mama) waarbij ze de laatste twee stappen alleen moet doen, dan lacht ze luid en laat ze zich voorover vallen…

stappen

November 11th, 2009 08:48 by papa david

aan de hand lukt al sinds een tijdje heel vlot, maar nu blijkt het ook te kunnen met de hulp van een loopkarretje. deze morgen, na enkele weken pauze, nog eens geprobeerd, en ze is er mee weg. helemaal recht is het nog niet, en bij hindernissen blokkeert alles, externe hulp is dan aangewezen om het karretje weer in de juiste richting te doen wijzen, en dan weer weg, met grote smile op het gezicht.

mobiel

October 8th, 2009 08:20 by mama annelies

de tijd van kijken naar draaiende mobieltjes is gedaan, Lucia wordt zelf mobiel. Normaalgezien is dat aan deze leeftijd kruipen, maar Lucia heeft er haar eigen variant op gevonden: vanuit poepzit, voorover buigen, handen op de grond zetten, en zo de poep vooruit trekken. Soms nog wat met protest, maar ze geraakt al behoorlijk ver.
durf je haar ook maar 2 stappen aan de hand nemen om haar ergens op een betere speelplek af te leveren, ze begint spontaan een hele wandeling rond de living, en mee ben je, willen of niet.
gisteren wilde ze zelf rond de salontafel wandelen, maar ze vergat te draaien aan de hoek, en bleef rechtdoor stappen zonder steun dus, en boem, recht op haar gezicht…

Recht staan in het park

September 7th, 2009 05:17 by papa david

We hadden al ondervonden dat Lucia graag op haar beentjes staat en daarom heeft mama de bodem van het park verlaagd. En inderdaad, ze houdt zich graag vast aan de rand van het park. Door een blokje op de rand van de leuning te leggen juist buiten haar bereik, begint ze langzaam te waggelen en valt pardoes op haar poep :) Papa kon wel zijn fototoestel niet pakken en dan maar een fotootje later getrokken toen ze al uit het park was maar toch nog op verkenning :) .

Lucia op de poep in het park

Lucia op de poep in het park


Lucia op verkenning

Lucia op verkenning

(veel) (mee)eten

September 1st, 2009 07:47 by mama annelies

Sinds we op reis geweest zijn, is Lucia zich sterk gaan ontwikkelen in mee-eten met grote mensen aan tafel. ’s Morgens zou ze stoppen met melk drinken (in de zetel) als ze gewaar wordt dat de andere gezinsleden aan tafel gaan voor ontbijt. Zo maken we nu ’s morgens 4 ontbijtjes klaar, ipv 3. ’s middags eet ze haar groentepap, maar nadien wil ze ook nog van het groot bord meesmullen. Na het middagdutje is het één langgerekt eetfestijn: eerst fruitpap, dan mee avondeten met mama en papa en Elias en dan nog melk. ttz die melk zou moeten, maar als er 60 ml ingaat, ‘t is veel. Niet ok dus, volgens ideale schema’s van Kind en Gezin, want 500ml melk per dag, daar geraken we dus helemaal niet aan op die manier…

tata Lucia

August 4th, 2009 07:46 by mama annelies

het trekken van zenuwbanen is volop bezig. één van de resultaten: het combineren van
- zwaaien met de arm
- tata zeggen (of tatatatata)
- weggaan van iemand, of iemand zien weggaan
Geef toe, toch niet niks voor zo’n ukkepuk van 8 maanden (die wel kan zitten, maar niet geïnteresseerd is in rollen, en heftig protesteert bij buklig van langer dan 30 seconden)
We moeten nog maar de pijama aandoen ’s avonds en naar de gang stappen, of het begint al: smile, tatatata en flapperen met de hand. UIteraard laten we het niet na om haar aan te moedigen daarin, of wat dacht je?

op een avond

August 2nd, 2009 08:27 by papa david

Lucia is vaak een grappige meid, ttz wij moeten dikwijls lachen met haar manieren. vanavond had ze deze gebaren in petto.